O kávě

Výrobky Coffee Burma dovážíme z Barmy, velké země nacházející se na křižovatce Číny a Indie v jihovýchodní Asii. Je to země známá bohatými teakovými lesy a drahými kameny jako rubín a nefrit. Tradice pěstování kávy v Barmě sahá do 80.let minulého století. Produkce je v porovnání s největšími světovými exportéry kávy malá, avšak dosahuje vysoké kvality.  Mlžné hory barmských výšin nabízejí ideální klima pro kávu Arabika s jedním obdobím dešťů, ve kterém se rodí třešně a období sucha, ve kterém probíhá sklizeň a zpracování. V Barmě se pěstuje asi 12 odrůd kávy typu Arabica.

Ma Phyu je jednodruhová káva 100% Arabika pocházející z farmy v oblasti města Pyin Oo Lwin, které se nachází 70km východně od města Mandalay. Tuto kávu připravujeme na espresso i filtr. Káva se vyznačuje vyváženou chutí s malým množstvím trpkosti a příchutí sladkého ovoce.

Tato káva je pojmenována po ženě, která pracuje na farmě, kde se tato káva pěstuje. V překladu znamená Ma Phyu „paní Bílá“.



Bagan je jednodruhová káva 100% Arabika pocházející z farmy v horské oblasti poblíž města Ywangan. Tento druh kávy doporučujeme použít na přípravu filtrované kávy. Má jemnou, hořko-kyselou chuť s příchutí hořké čokolády a zeleného ovoce.

Farma u města Ywangan se vyznačuje tím, že zde většinu prací provádějí ženy. Na farmě pracuje pouze několik mužů, kteří vykonávají fyzicky náročné práce.

Káva je pojmenována po historickém městě Bagan, bývalém hlavním městě Paganského království (9. – 13. stol. n. l.).




Saung je jednodruhová káva 100% Arabika pocházející z farmy poblíž města Naung Cho. Tuto kávu rádi připravujeme jako espresso. Má hořko-kyselou chuť s příchutí zeleného ovoce.

Káva Saung nese název tradičního barmského hudebního nástroje – harfy. Tato tradice je v Barmě velmi stará, pochází přibližně z 6. stol. n. .


Všechny námi dodávané druhy kávy mají nízký podíl kofeinu (<1%). Odstín kávy po pražení kontrolujeme colorimetrem a tón pražení uvádíme na obale.